Jørn Utzon Svømmehal ved Søerne

Visualiseringer af Jørn Utzons projekt ‘Svømmehal ved Peblinge Sø’ i København.

I slutningen af halvfjerdserne tegnede arkitekten Jørn Utzon et forslag til en svømmehal ved Søerne i København, som skulle erstatte Søpavillonen fra 1894, tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup. Planerne om at bygge Utzons svømmehal kom langt, men blev i sidste ende droppet, da Søpavillonen i 1984 blev fredet, ovenpå borgernes modstand mod at rive den ned.

På Utzon Archives ligger svømmehallens oprindelige tegninger fra 1979 og der blev bygget en smuk model, der står gemt væk på Københavns Rådhus. Modellen blev dengang fotograferet af Aage Strüwing og de fine sort/hvide fotografier har lige siden illustreret svømmehallen og dens mange herligheder.

I en aviskronik i dagbladet Politiken argumenterer Thomas Ringhof for, at nu 35 år efter projektets tilblivelse, vil det blive en uvurderlig gave til København og byens indbyggere hvis svømmehallen vil blive opført.

Med digitale værktøjer, har tegnestuen udarbejdet en serie af visualiseringer, der i forlængelse af de originale tegninger og modelfotos, illustrerer svømmehallen og viser hvordan den ville placere sig i København i 2024.